Educatie

De educatieve taak van Museum de Schat van Simpelveld is bijzonder belangrijk. Het museum plaatst het materiële en immateriële erfgoed van het voormalige klooster in een cultuurhistorische en esthetische context. Bovendien daagt het museum uit om actief te leren over het verleden en het heden door middel van kijken, denken en doen.  De doelstelling is om het historische besef bij kinderen te vergroten en de nieuwsgierigheid naar kunst en cultuur te prikkelen.

 

 

kind educatie foto

Programma's primair onderwijs

VROME VENSTERS

groep 3-4

Glas in lood is een vorm van glaskunst die veel voorkomt in kerken en kloosters. De uitvoering varieert van abstract tot figuratief. Leerlingen nemen in dit programma eerst kennis van de belangrijkste iconografie binnen de glas-in-loodkunst. Vervolgens bootsen ze het glas-in-loodeffect zelf na door middel van moderne technieken.

BEELDENDE BIJENWAS

groep 5 t/m 8

De zusters maakten in de 19e eeuw ook levensgrote beelden van bijenwas. De leerlingen krijgen een kijkje in de werkwijze van het bijenwasatelier om vervolgens dezelfde technieken toe te passen. Door zelf bijenwas te gieten en te decoreren maken ze een eigen portret.

HERALDISCH HANDWERKEN

groep 5 t/m 8

De leerlingen krijgen in dit programma eerst tekst en uitleg over de heraldiek die terug te vinden is op de in het museum aanwezige paramenten. Daarna gaan zij zelf aan de slag met het ontwerpen van een eigen wapen, om het vervolgens uit te voeren in kruissteek.

DRIEDIMENSIONALE DRAADJES

groep 7 – 8

Dit programma steekt borduren in een ultramodern, 21e-eeuws jasje. De leerlingen
beginnen met het ontdekken van de uitgebreide collectie paramenten van het museum. Vervolgens kiest elke leerling een favoriet exemplaar. Hiervan wordt een detail geschetst om het daarna tot een driedimensionaal kunstwerk om te zetten met behulp van een 3D-pen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Alle programma’s duren 2 uur.
De kosten bedragen € 70,- per klas. 
(maximaal 32 leerlingen)

Wilt u graag meer informatie over educatie of wilt u reserveren voor een schoolbezoek? Stuur dan een e-mail naar educatie@deschatvansimpelveld.nl

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes en activiteiten.