Zusters van Don Bosco

Officiële naam:
Dochters van Maria Hulp der Christenen (DMH), maar ook vooral gekend als ‘Zusters van Don Bosco’, een vertaling van het Italiaanse ‘Figlie di Maria Ausiliatrice’ (FMA)

Stichters:
Giovanni Bosco (°16 augustus 1815 – + 31 januari 1888) en medestichter Maria Mazzarello (°9 mei 1837 – + 14 mei 1881)

Gesticht:
1872 in Mornese

Leden:

 • aantal zusters wereldwijd: ongeveer 11.000
 • aantal zusters in onze provincie (Vlaanderen): 60

Gevestigd in: 97 landen wereldwijd

Ontwikkeling in Vlaanderen en Nederland:       

 • 1891: Eerste zusters in Luik (België)
 • 1903: Eerste zusters in Lippelo (Vlaanderen)

Doelstelling en algemene info:

 • Wij zijn een Religieuze Familie geboren uit het hart van de H. Johannes Bosco en de creatieve trouw van de H. Maria Domenica Mazzarello.
 • De Dochters van Maria Hulp der Christenen, aan God toegewijd om Jezus Christus in gemeenschap te dienen, wijden hun leven aan de menselijke, christelijke en salesiaanse opvoeding van jonge mensen.
 • Don Bosco koos voor hen Maria, de Hulp der Christenen, om net als zij de pedagogie van de zorgzaamheid te waarborgen, concreet gemaakt in hun pedagogische passie voor jongeren.
 • Op 5 augustus 1872 spraken Moeder Maria Mazzarello en de eerste groep van elf jonge vrouwen hun “Ja” uit om, net als Maria, hulp te zijn met en onder de jongeren.
 • Tot de zendingen van de FMA behoren: Jongerenwerkingen, scholen en centra voor beroepsopleiding, instellingen voor hoger onderwijs, werken voor kinderen, adolescenten, jongeren in nood, centra voor spiritualiteit, centra voor de bevordering van de vrouw, de internationale vrijwilligersvereniging voor de ontwikkeling en educatie van vrouwen (VIDES), het Bureau voor de rechten van de mens (IIMA – Zwitserland).
 • De opvoeding van de jonge vrouw is een prioritaire keuze van de FMA, zichtbaar in de verschillende landen met gediversifieerde interventies: culturele vorming en evangelisatie, inschakeling in de arbeidswereld, bevordering van vrouwencoöperaties in de missies, recuperatie van jonge meisjes die het slachtoffer zijn van prostitutie, mensenhandel, hen begeleiden om te strijden voor hun waardigheid en voor de ontwikkeling van een cultuur geïnspireerd door het christelijk humanisme.
 • In Vlaanderen : internaten, opvanghuis voor vrouwen en kinderen, speelplein- en jeugdwerkingen, medewerkersgroepen, spiritualiteitsgroep, meewerken in parochies, catechese, onderwijs met een focus op de meest kwetsbare jongeren, jeugdzorg, begeleiding van kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties

 

Website Zusters van Don Bosco: www.kerknet.be/organisatie/zusters-van-don-bosco

Website internationaal: www.cgfmanet.org

Meer informatie: www.donbosco.be

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes en activiteiten.